Sretan Međunarodni dan žena svim građankama i građanima Samobora!

Aktualno 8. ožujka 2016

Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Samobor je u subotu, 5.3.2016.. godine obilježio Dan žena, dijeljenjem 500–tinjak sadnica maćuhica, cvijeta koji je simbol slobodnog mišljenja, na glavnom samoborskom trgu i na tržnici u Bregani. S obzirom da Dan žena nisu cvijeće, bombonjere i pokloni, nego je Dan žena spomen na borbu za rodnu ravnopravnost, radnička i ljudska prava, uz dijeljenje cvijeća članice Foruma žena su svoje sugrađanke i sugrađane ispitvale o o sadašnjem položaju žena, kako ga poboljšati, te kako olakšati ženama poslovno, javno i političko djelovanje, osigurati adekvatnu zdravstvenu skrb i obrazovanje. Žene a i anketirani muškarci su razočarani današnjim položajem i vidljivošću žena na istaknutim položajevima u poslovnom, političkom i društvenom okruženju, gdje ih je premalo ili ih ni nema. Svi se jednoglasno slažu, da ako tamo nema žena, kako će se položaj žena popraviti? Kako ćemo postati ravnopravno društvo sa jednakim šansama za sve, ako svi sudionici i sudionice nemaju priliku nastupiti sa istih početnih pozicija? Problem ravnopravnosti i kršenja ljudskih i radničkih prava su još uvijek veliki problemi, iako borba za iste traje već preko sto godina, još uvijek kao da smo na početku.

Stoga samoborske socijaldemokratkinje obilježavanjem Međunarodnog dana žena podsjećaju na borbu koja je prethodila velikim društvenim promjenama. 5.3. je rođena i Rosa Luxemburg, jedna od prvih borkinja za ljudska prava koja je bila po mnogim aspektima žena ispred svog vremena. Vrijednosti poput prava žena i radničkih prava za koje se tako zdušno borila i danas su ciljevi koje se još uvijek pokušava u potpunosti ostvariti. Univerzalna poruka koju iz pogleda na njezin život možemo izvući je da se moramo boriti za ono u što vjerujemo, bez obzira na druge. Zato i i ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena shvaćamo kao nastavak borbe za rodnu ravnopravnost i priliku još jednom ukazati kako zastupamo pluralističko, demokratsko, pravedno i solidarno društvo koje će svim građankama i građanima omogućiti dostojanstven, siguran i kvalitetan život. Želimo da se i u Samoboru što više čuje glas žena, da se što više žena aktivno priljuči društvenom i javnom djelovanju.